© Copyright 2012 - 2024   |   Podržava EOS Matrix

Hrvatski paradoks: Imamo iznadprosječno financijsko znanje, ali i ispodprosječno financijsko ponašanje

financijsko

Stanovnici Hrvatske imaju iznadprosječno financijsko znanje, pokazalo je istraživanje financijske pismenosti odraslih Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a čiji su rezultati objavljeni krajem 2023. godine. 

Što se ispitivalo u istraživanju?

Kako se u tom istraživanju mjerilo financijsko znanje? Ispitivalo se znaju li anketirani što je inflacija, kamate na zajam, vremenska vrijednost novca, povrat i rizik, jednostavni i složeni kamatni račun, te njihovo znanje u još nekoliko financijskih kategorija. 

Oko 95% sudionika tog istraživanja iz Hrvatske znalo je definirati inflaciju, njih više od 80% što su kamate na zajam, a više od 70% znalo je objasniti vremensku vrijednost novca. Najviše problema imali su naši građani sa složenim kamatnim računom, kojeg je znalo objasniti tek nešto više od 30% ispitanika iz naše zemlje. No nismo u tome bili iznimka, s tim su, naime, najviše problema imali i sudionici iz ostalih zemalja. 

Na kraju, hrvatski ispitanici imali su 70% točnih rezultata u kategoriji financijskog znanja, što je za tri postotna boda bilo bolje od prosjeka država članica OECD-a. 

S druge strane neki aspekti financijskog ponašanja, kao najznačajnije komponente financijske pismenosti, u Hrvatskoj su ispod prosjeka građana EU-a i OECD-a. 

Premalo aktivno štedimo

Ponajviše se to odnosi na aktivnu štednju. Prema rezultatima istraživanja, u Hrvatskoj aktivno štedi tek nešto više od 50 posto ispitanika, dok je taj postotak među ispitanicima iz zemalja članica OECD-a viši od 70%. 

Isto tako financijski savjet od neovisnog izvora tražilo je tek nešto više od 15% hrvatskih ispitanika što je desetak postotnih bodova manje od prosječnih rezultata ostalih ispitanika.

– Znamo definirati inflaciju, što su kamate na zajam i vremenska vrijednost novca
– Najviše problema imali smo sa složenim kamatnim računom
– Kod nas štedi 50% ispitanika, puno manje nego kod anketiranih u drugim državama
– Samo rijetki u Hrvatskoj traže financijske savjete od neovisnih izvora