© Copyright 2012 - 2024   |   Podržava EOS Matrix

Imate prešutni minus na tekućem računu: Do kraja lipnja možete ugovoriti dopušteno prekoračenje

Brojni građani godinama su koristili prešutni minus na tekućem računu. No, ta će vrsta prekoračenja na tekućem računu biti ukinuta krajem lipnja ove godine.

U lipnju prošle godine banke su potrošačima koji su imali odobrena prešutna prekoračenja poslale ponudu za ugovaranje dopuštenog prekoračenja, u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje.

Do kraja ožujka ove godine, od ukupno 1,7 milijun potrošača koji su dobili ponude banaka, tek se nešto više od 560 tisuća odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje, objavila je Hrvatska narodna banka.

Osiguravanje bolje zaštite

Ugovaranjem dopuštenog prekoračenja korisnici osiguravaju bolju zaštitu u smislu ograničenja kamatne stope, cjelovitog informiranja o uvjetima korištenja te osigurane postupne otplate u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Ovakva prava nisu zakonski zajamčena za prešutna prekoračenja.

Ugovaranje dopuštenog prekoračenja u većini banaka moguće je do 30. lipnja ove godine. Nakon isteka tog roka, onim potrošačima koji ne ugovore dopušteno prekoračenje, banke će ukinuti odobreno prešutno prekoračenje. Ukoliko je potrošač prethodno iskoristio dio ili cijelo odobreno prešutno prekoračenje, banke će za iskorišteni iznos omogućiti postupnu otplatu na 12 mjeseci, pojašnjavaju iz HNB-a.

Potrebno je sklopiti novi ugovor

Ugovaranje dopuštenog prekoračenja zahtijeva sklapanje ugovora, što uključuje i potpisivanje odgovarajućeg dokumenta. Neke banke omogućile su da se ugovor o dopuštenom prekoračenju sklopi digitalnim putem, korištenjem mobilnog ili internetskog bankarstva. U tim bankama je otprilike trećina potrošača iskoristila mogućnost digitalnog ugovaranja, bez dolaska u poslovnicu.

Ako i nakon toga banke odluče odobravati prešutna prekoračenja, moći će ih odobravati maksimalno do iznosa jedne plaće (mirovine) i po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope. Potrošači će i dalje moći ugovoriti dopušteno prekoračenje. Za to će trebati podnijeti zahtjev, a banke će te zahtjeve obrađivati u skladu s poslovnom politikom.

Prešutni minusi ukidaju se s krajem lipnja 2024. godine
Ugovaranjem dopuštenog prekoračenja korisnici osiguravaju bolju zaštitu u smislu ograničenja kamatne stope, cjelovitog informiranja o uvjetima korištenja te osigurane postupne otplate u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja