© Copyright 2012 - 2024   |   Podržava EOS Matrix

Koje su glavne razlike između kratkoročnog i dugoročnog kredita?

krediti

Glavna razlika između kratkoročnog i dugoročnog kredita je u tome koliko se dugo vraća posuđeni novac i koliko na kraju plaćamo kamatu po odobrenom kreditu.

Kratkoročni krediti su kao sprint: novac se posudi i vrati brzo, obično unutar godinu dana.  Ovaj kredit se obično koristi za kratkoročne potrebe manjeg iznosa, npr. uređenje dječje sobe, kupnja namještaja i slično.

S druge strane, dugoročni krediti su više kao maraton. Posudi se, u pravilu, veća svota novca i vraća se postupno, kroz nekoliko godina, pa čak i desetljeća. Primjer takvog kredita je stambeni kredit za kupnju stana ili kuće, odnosno veći nenamjenski kredit za druge namjene.

S obzirom da na cijenu plaćene kamate utječe i vrijeme na koje je novac posuđen, svakako je pri uzimanju kredita dobro uzeti u obzir i optimalno vrijeme vraćanja kredita i trenutne mogućnosti mjesečnih izdvajanja sredstava za otplatu kredita.

To u pravilu znači da je važno dobro procijeniti koliku mjesečnu ratu kredita možemo plaćati, uzimajući u obzir i ostale vlastite troškove te sukladno tome odlučiti o optimalnoj duljini trajanja otplate kredita. Naravno, ukoliko se odlučimo za kraći rok otplate, i ukupan iznos kamate (uz ostale iste uvjete kredita) bit će manji. Drugim riječima, izborom kraćeg roka u konačnici ćemo platiti manji iznos kamate na kredit.

Na cijenu kredita utječu: podignuti iznos kredita, visina kamatne stope i rok otplate

Odabirom kraćeg roka otplate možemo uštedjeti na ukupnom iznosu plaćene kamate (uz uvjet da su ostali elementi kredita jednaki)