© Copyright 2012 - 2024   |   Podržava EOS Matrix

Što se događa kada se blokiraju računi zbog dugova?

blokirani računi

Biti blokiran znači da osoba ima ograničen pristup svojim financijskim sredstvima zbog neplaćenih dugova. Blokiranje računa je proces koji provode financijske institucije, obično banke, na temelju naloga sudova ili drugih nadležnih tijela.

Ovrhu pokreće vjerovnik

Blokadi računa prethodi ovrha. To je postupak, ističe se u objašnjenju tog pojma na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke, koji pokreće vjerovnik kako bi od svog dužnika, uz pomoć suda ili javnog bilježnika, prisilno naplatio dug koji dužnik nije dobrovoljno i na vrijeme platio.

Ako pri provedbi ovrhe na novčanim sredstvima ovršenik nema dovoljno novca na svojim računima za naplatu dugovanja u cijelosti, svi njegovi računi bit će blokirani do trenutka naplate cjelokupnog duga. 

Blokada zaustavlja sve transakcije preko tog računa

Blokada računa znači da su sve transakcije preko tog računa privremeno zaustavljene. To uključuje isplate, ali i primanja, poput plaće ili mirovine, odnosno bilo koja druga sredstva. Blokada se obično događa kada osoba ne može vratiti kredit ili ne plati neke druge dugove, kao što su računi ili porezi.

Blokirane osobe u pravilu otvaraju tzv. zaštićene račune. To je posebna vrsta bankovnog računa na koji blokirane osobe nastavljaju primati dio svojih redovnih prihoda (npr. dio plaće ili mirovine) kako bi ih iskoristili za podmirenje osnovnih životnih potreba. Budući je taj račun zaštićen, vjerovnici kojima osoba duguje ne mogu posegnuti za sredstvima na tom računu.

Blokada traje dok se dug ne podmiri u cijelosti

Biti blokiran jest teška situacija jer ograničava sposobnost normalnog upravljanja financijama. Takva situacija može dovesti do problema u podmirenju osnovnih životnih troškova i velikog pritiska na osobu i njenu obitelj.

Blokada računa traje dok se dug ne riješi, bilo kroz plaćanje duga, dogovor s vjerovnikom ili kroz pravni postupak poput stečaja potrošača. U svakom slučaju, to je ozbiljna situacija i treba raditi na njenom rješavanju.

Biti blokiran je teška situacija jer ograničava sposobnost normalnog upravljanja financijama

Blokada računa traje dok se dug ne riješi, bilo kroz plaćanje duga, dogovor s vjerovnikom ili kroz pravni postupak poput stečaja potrošača