Malim koracima do velikih ušteda.Razmišljate o štednji, ali kamatne stope su simbolične i štednja u banci vam se gotovo i ne isplati? Na dječjem ulaganju može se ostvariti solidna zarada budući da su iznose kamatne stope nešto pogodnije.

Štedni račun otvara se na ime djeteta, a može ga ugovoriti roditelj kao zakonski zastupnik ili skrbnik, uz predočenje rodnog lista djeteta. Novcem na štednji raspolaže zakonski zastupnik do ugovorenog roka, najčešće do trenutka kad dijete ne napuni 18 godina.

Zakonski zastupnik nesmetano može s dječjeg računa podizati do 10.000 kuna mjesečno. Za sve iznad toga potrebna je suglasnost oba roditelja i odobrenje suda u izvanparničnom postupku. Uz ugovor o štednji banka obično izdaje karticu koja služi za podizanje gotovine.

Unatoč brojnim pogodnostima, dječja štednja nije pošteđena oporezivanju po stopi od 12 posto plus prirez, a od prošle godine ukinuto je pravo na povrat poreza.

Programe štednje za djecu ima većina velikih hrvatskih banaka, a koje sve pogodnosti možete ostvariti ovim načinom štednje te koji su uvjeti i razlike u ponudama banaka možete pronaći ovdje.

Ovakav je vid štednje najisplativiji budući da je stimuliran višim kamatnim stopama, ali i drugim pogodnostima, čime se stvaraju uvjeti za svjetliju budućnost naše djece.

Tportal.hr, 10. siječanj 2019.