© Copyright 2012 - 2024   |   Podržava EOS Matrix

Hrvatska udruga banaka savjetuje: Veća sigurnost mobilnog bankarstva

sigurnost

Život bez mobitela danas je nezamisliv. Zahvaljujući pametnim telefonima koje svi koriste, može se poslovati u pokretu te obavljati financijske transakcije koristeći aplikaciju za mobilno bankarstvo. Stoga je zaštita mobilnih telefona od internetskih prijetnji važnija nego ikada prije, upozoravaju iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Banke koriste najsuvremeniju tehnologiju kako bi zaštitile korisnike i njihov novac dok se služe mobilnim ili internetskim bankarstvom.

No, i svaki korisnik može sam povećati svoju sigurnost na internetu. Evo savjeta HUB-a:

Zaštitite lozinke. Iznimno je važno da ih se nikome ne otkriva te da ih se ne pohranjuje na uređaj. Ako mislite da je netko saznao vaše podatke ili ste izgubili mobilni uređaj, smjesta trebate promijeniti lozinku.

Koristite službene trgovine aplikacijama ili internetski preglednik za provođenje financijskih transakcija. Nikada ne trebate preuzimati aplikacije iz nepoznatih izvora.

Oprez na javnim mjestima. Koristite li mobilni uređaj u javnosti, posebice za mobilno bankarstvo, budite posebno oprezni. Mobilni uređaj ne smije se izgubiti iz vida, a treba obratiti pozornost i na osobe koje bi mogle vidjeti što radimo i tako otkriti lozinke ili neke druge korisničke podatke. Obavezno se odjavite iz aplikacije nakon obavljena posla.

Isključite Bluetooth vezu ako ne želite dijeliti informacije s drugima.

Neka sve bude ažurirano. Provjerite jesu li izašle nove softverske dopune instalirajte ih kako operativni sustav na uređaju ne bi bio izložen rizicima. Ako mobilni uređaj podržava antivirusni softver, dobro bi bilo da ga se preuzme od nekoga renomiranog brenda.

Pažljivo s linkovima iz SMS-ova i e-mailova. Potreban je oprez ako se otvaraju poveznice (linkovi) iz tekstualnih poruka (SMS) ili e-mailova. Banka korisnika nikada neće pitati za povjerljive informacije putem SMS-a ili e-poruka.

Oprez kada se otvaraju privitci iz MMS-ova (multimedijalne poruke) jer bi mogli sadržavati malware. Ne otvarajte takve privitke, osim ako znate o čemu je riječ ili ste očekivali takvu poruku.

Svakom korisniku mobilna sigurnost treba biti jednako važna kao i sigurnost računala.

Ako korisnik dobije e-poruku ili SMS sa zahtjevom da se otkriju osobni podaci, ni u kojem slučaju ne treba  kliknuti na poveznice (linkove) u takvim porukama. Nadalje, ne treba otkrivati bilo kakve podatke vezane za internetsko i mobilno bankarstvo. Sve sumnjive e-poruke ili detalje o dobivenim sumnjivim SMS-ovima treba proslijediti banci, a zatim ih izbrisati iz dolazne mape.

Savjeti za veću sigurnost pri korištenju mobilnog bankarstva:
– Zaštita lozinki
– Aplikacije kupovati u službenim internetskim trgovinama
– Poseban oprez kod korištenja na javnim mjestima
– Pažljivo s linkovima iz SMS-ova i e-mailova
– Oprez s privicima iz MMS-ova
– Redovno ažurirati softver