Glavna promjena, osim cijena javnobilježničkih i odvjetničkih tarifa,  je to što se cijeli proces ovrhe sada vraća sudovima, što će u praksi značiti zakrčenost ionako neefikasnih sudova.

Novi Ovršni zakon rađao se više od godinu dana i danas se konačno rodio. Ali kako je njegov porod bio kompliciran tako će izgleda i njegova primjena, piše RTL.

Iako iz Vlade uporno ističu kako je cilj novog Zakona, osigurati bolju zaštitu dužnika, ali i ubrzati cijeli proces naplate ovrhe uz pomoć digitalizacije, neovisna stručna tijela uputila su žestoke kritike u kojima ističu da će biti upravo suprotno.

Ovrhe će trajati dulje a zbog toga će na kraju biti skuplje. Glavna promjena, osim cijena javnobilježničkih i odvjetničkih tarifa jest zapravo u tome što se cijeli proces ovrhe sada vraća sudovima. A znamo da na sudu ništa ne ide ni brzo ni lako.

Domagoj iz Čakovca, jedan je od 242 tisuće Hrvata koji je ovršen zbog neplaćenih računa te ističe da ne vjeruje u Vladine nove prijedloge za rješavanje problema blokiranih građana.

Ono što mi imamo saznanja neće se riješiti niti veliki broj blokiranih kao ni njihovo dugovanje. A neće se riješiti ni daljnji nastavak zaduživanja odnosno nemogućnosti otplaćivanja dugovanja“, ističe Sarajko Baksa iz udruge Blokirani.

Današnji postupak ovrhe ima 5 koraka, a u većini slučajeva traje 90 dana. Prema novom zakonu postupak ima 10 koraka – bez definiranih rokova. Sve će ići preko FINE i suda – a oni koji će direktno raditi s ovršenima to ne podržavaju. U uredu riječkog javnog bilježnika, postupak traje 7 do 10 dana, a sada očekuju da će trajati i deset puta duže.

Bit će sporije, čim se uključuje FINA i sud, a sam bilježnik će izgubiti motiv da to riješi brže“, kazao je  javni bilježnik Velibor Panjković.

Iako bi troškovi za ovršenike po novom zakonu trebali biti  nešto malo manji, ako  procesi budu dugotrajniji, to znači dužničko ropstvo s većim kamatama.

Mi se sjećamo da su predmeti sa sudova prebaceni na javne bilježnike upravo zato sto su sudovi bili pretrpani. Bojimo se da je situacija jednaka ako ne i gora“, kaže direktorica tvrtke EOS Matrix Barbara Cerinski.

“Donijeti zakon na brzinu kad su svi sudionici zakona protiv, i ovršenici, i ovrhovoditelji, i odvjetnici i biljeznici i blokirani koliko čujem. Nisam optimist“, jasno će javni bilježnik Velibor Panjković.

Boje se da postupci neće biti brži i jeftiniji – nego upravo suprotno: sporiji i skuplji.