Fina će 19. listopada nastaviti s provedbom ovršnih postupaka nad građanima koji su i prije 18. travnja bili u ovršnom postupku kao i krenuti u ovrhu onih koji svoje obveze nisu ispunili i generirali dug u vrijeme moratorija te će protiv njih započeti ovršni postupak na Fini, rekla je potpredsjednica Udruge za naplatu potraživanja Barbara Cerinski gostujući u emisiji HRT-a Studio 4.

“Imat ćemo stare građane i postupku ovrhe, i nešto novih građana koji u međuvremenu nisu podmirili obveze. Prije uvođenja mjera moratorija bilo je oko 280.000 građana u postupku ovrhe. U vrijeme moratorija u ovih šest mjeseci dio od njih je podmirio svoje obveze. Tijekom moratorija radi se oko 170.000 novih predmeta, ali to ne znači da će biti toliko novih ovršenih građana, jer neki imaju više predmeta. Pretpostavlja se da je riječ oko 30 do 40 tisuća jer jedan građanin ima oko 4-5 ovršnih predmeta prosječno”, rekla je Cerinski.

Cerinski je dodala kako agencije za naplatu potraživanja rade sukladno zakonima: “one ne zadužuju građane za nikakve dodatne agencijske troškove. Agencije radi na ostvarivanju kontakta s dužnicima i to najviše smeta građanima.”

Fina je lani imala oko 300.000 građana u blokadi, a procjenjuje se da će i nakon 19. listopada biti otprilike toliko.

Danijel Galović iz Udruge Ovršni rekao je kako su oni upozoravali i ranije da je ovakvo stanje neodrživo:

“Naš glas očito se ne čuje ili nas ne žele čuti oni koji trebaju. Vlada je pomogla poduzećima, naravno i ovršeni i blokirani građani su očekivali da se i njima pomogne. Ovo stanje je neodrživo i očito ćemo morati poduzeti neke radnje. Ne bježimo od svojih dugova, vjerovnici moraju biti naplaćeni. Nama smetaju nameti na dug. Parazitiranje na dugu predstavljaju sve novčane transakcije koje se nalaze na našem računu: na Finu, na odvjetnike, na javne bilježnike”, rekao je Galović.

Cerinski je komentirala izjavu Galovića da agencije za naplatu potraživanja rade na rubu zakona.“Agencije postoje 25 godina i radimo sukladno zakonima. Agencije za naplate potraživanja ne zadužuju građane za nikakve dodatne agencijske troškove. Agencija radi na ostvarivanju kontakta s dužnicima i to najviše smeta građanima. Istodobno se građani žale da nemaju informacije od koga i zašto su ovršeni, a mi pokušavamo kontaktirati informirati građane. Čak 70% građana ne želi se javiti kako bi doznalo o ovrsi. Nastojimo dogovoriti podmirivanje duga izvansudskom nagodbom, čak i obročnom otplatom. Dok se drži dogovora nema pokretanja ovršnog postupka. Ako se ne može stupiti kontakt ili se ne može dogovoriti otplata dugovanja onda se kreće u ovršni postupak”, rekla je Cerinski.

“Kada je riječ o ugovorima kod prodaje ugovora, dužnici imaju problem s time kako nisu obaviješteni kome duguju potraživanje koje je ustupljeno cesijom od stranke banke nekom trgovačkom društvu koje se bavi naplatom potraživanja. Onda ta trgovačka drušzva na sve moguće načine nastoje doći do potraživanja”, rekao je odvjetnik Tomislav Dumenčić.

Smatra da će doći do povećanog broja postupaka, što na sudu što ispred javnih bilježnika.

“Nakon 19. listopada će javni bilježnici početi slati ovrhe koje su u međuvremenu zaprimili. Doći će do određenog težeg razdoblja svih koji su uključeni u to, posebno dužnicima”, rekao je Dumenčić.