Unatoč povećanim kamatnim stopama, galopirajućoj inflaciji i pooštravanju uvjeta financiranja u 2023., te nakon stagnacije i pada zainteresiranosti u pandemijsko vrijeme, došlo je do povećanja interesa za gotovinske nenamjenske kredite. Konkretno, prema podacima HNB-a, u kolovozu su takvi krediti iznosili 7,69 milijardi eura, što je oko pola milijarde više nego krajem prošle godine, a godišnja stopa rasta dosegla je 7,4 posto.

Kako navodi Jutarnji list, potrošačke kredite građani uzimaju najčešće zbog opremanja ili renoviranja nekretnina te kupnju automobila, ali i za održavanje svakodnevnih potrošačkih navika, ugroženih inflacijom. Uzimanje gotovinskih kredita potiču i same banke, uvjetima njihova odobrenja, te iako su ih neke banke počele u većoj mjeri nuditi kredite s promjenjivom kamatnom stopom, i dalje najčešće prevladavaju fiksne kamatne stope. Najnižu nudi Karlovačka banka (5, 96 posto), dok se kod većih banaka kamatne stope kreću od 6,06 posto (Erste banka) do 8,07 posto (Zagrebačka banka).

Iz HNB-a poručuju kako je u ovom trenutku dinamika otplate dugova stabilna, ali istovremeno i upozoravaju na porast kamatnih stopa (gotovo dva postotna boda) kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom.

Upravo zato, prilikom ugovaranja kredita ne zaboravite da je riječ o višegodišnjoj obvezi koja se ne zaboravlja, treba se vraćati na vrijeme i s dogovorenom kamatom, te prije uzimanja bilo kakve vrste kredita, razmislite još jednom možete li preuzeti odgovornost duga i držati se ugovorenog otplatnog plana.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Pexels