Vodite li računa o svojim troškovima? Koliko često vas na kraju mjeseca iznenadi potrošeni iznos i stanje računa, jer ste uvjereni da trošite puno manje? U praćenju osobnih financija može vam pomoći vaš pametni telefon – aplikacija je puno, a na vama je da izaberete koja najbolje odgovara vašim navikama.

Još uvijek nije kasno da u novoj godini stanete na kraj (pre)velikoj potrošnji, stoga vam u nastavku donosimo ažuriranu listu najboljih aplikacija za praćenje troškova. Za 2022., bez dugova.

1. Monefyjednostavna aplikacija, dostupna za iOS i Android sustave koja vam omogućuje biranje valute, a potrošnju možete pratiti prema kategorijama (računi, auto, hrana, pokloni). Na početku svakog mjeseca možete unijeti ukupan iznos novca na računu, a svakim dodavanjem troška, aplikacija vam pokazuje stvarno stanje računa.

 

 

2. Money manager, expense tracker – ili Upravitelj novca, slično kao i Monefy, prati troškove po kategorijama, ali je prednost što možete dodavati i vlastite. U aplikaciju možete unijeti redovna plaćanja, kako bi vam automatski skinulo uvijek iste troškove, a možete namjestiti i podsjetnike kako bi uvijek bili u tijeku. Za vizualne tipove, zgodna opcija su i grafikoni troškova.

 

3. Goodbudget – aplikacija spaja offline i online način praćenja troškova – troškovi su organizirani u e-omotnicama. Svaki puta kada unosite novi trošak, „vadite“ ga iz jedne od omotnica, a kada potrošite cijeli iznos iz omotnice, zamislite da je prava i da nemate više novca za trošenje za tu omotnicu. Nazive omotnica birate sami, a mi za početak preporučujemo: Režije, Hrana i Benzin.

4. Cost Track – jednostavnog sučelja, aplikacija nudi mogućnost praćenja prihoda i troškova po kategorijama, koje možete dodavati i sami. Također, moguće je pratiti statistiku dnevnog, tjednog, mjesečnog i godišnjeg trošenja.

 

5. MoneyControl – posljednja aplikacija, zbog svoje jednostavnosti, zaslužila je mjesto i na ovoj listi. Aplikacija je intuitivna i nudi mogućnost odvojenog praćenja stanja na računu, kreditnoj kartici i u gotovini, dok je putem kalendara moguće i dnevno, tjedno i mjesečno praćenje potrošnje.

 

 

Na kraju ćemo spomenuti i aplikaciju Loot, koja, za razliku od ranije navedenih aplikacija koje su predviđene za praćenje svakodnevne potrošnje, služi isključivo za štednju. Loot funkcionira poput virtualne kasice prasice – na početku možete odrediti cilj i iznos za koji štedite, a postepeno dodajući iznos pratite kako se kasica puni na tjednoj ili mjesečnoj bazi.