© Copyright 2012 - 2024   |   Podržava EOS Matrix

Osobna štednja temelj je financijske sigurnosti, posebno u vremenima krize i inflacije

Štedjeti ili ne? Pitanje je to na koje odgovor, osim ako je osoba stvarno u velikim financijskim problemima, mora biti pozitivan.

Osobna štednja igra ključnu ulogu u financijskoj stabilnosti pojedinca, a njezina važnost postaje još izraženija u vremenima gospodarske krize i visoke inflacije. Štednja nije samo oblik financijske discipline, već i esencijalna strategija za osiguravanje dugoročne sigurnosti i prilagodbe promjenjivim ekonomskim uvjetima.

“Bez obzira na razloge zbog kojih se odlučite na štednju, na taj se način, među ostalim, učite upravljati svojim novcem i planirati svoju budućnost. Što više uštedite, to ćete si lakše moći priuštiti stvari koje želite, lakše pokriti neplanirane izdatke koji se neminovno pojave tijekom godine i smanjiti potrebu za zaduživanjem“, ističu u Hrvatskoj narodnoj banci.

U vremenima gospodarske krize, tržišta rada postaju nestabilna, a mogućnosti za zaposlenje se smanjuju. Osobna štednja u takvim situacijama djeluje kao financijski sigurnosni jastuk, omogućavajući pojedincima da prebrode teška vremena bez potrebe za zaduživanjem ili smanjivanjem kvalitete života. Štednja može pomoći u pokrivanju osnovnih životnih troškova u slučaju gubitka posla ili smanjenja dohotka.

Visoka inflacija dodatno pojačava potrebu za štednjom. Inflacija smanjuje kupovnu moć novca, što znači da isti iznos novca s vremenom kupuje manje dobara i usluga. To smo se uvjerili posljednjih godinu-dvije u kojima je inflacija u Hrvatskoj bila poprilično visoka.

štednja kasica
Foto: iStock

Štednja, posebno u oblicima koji nadmašuju stopu inflacije, pomaže u očuvanju vrijednosti ušteđevine. To može biti kroz investiranje u financijske instrumente koji pružaju višu stopu povrata, kao što su dionice, obveznice ili investicijski fondovi. No kod takvih ulaganja treba biti oprezan zbog višeg rizika, pa u takvim situacijama nije loše potražiti pomoć stručnjaka za financijska ulaganja.

Osim toga, štednja pruža sredstva za iskorištavanje prilika koje se mogu pojaviti čak i u teškim vremenima. To može uključivati investiranje u imovinu, obrazovanje ili pokretanje vlastitog posla. Bez dostupne ušteđevine, takve su prilike u pravilu nedostupne ili teško dostupne.

Planiranje za nepredvidive događaje, kao što su zdravstveni problemi ili hitne popravke, također je ključna funkcija štednje. U takvim situacijama, raspolaganje sa štednim sredstvima može biti razlika između brzog rješavanja problema i dugotrajnog financijskog stresa.

Ukratko, štednja je vitalna za financijsku otpornost. Vrijedi to i za državu, ali i za pojedinca, odnosno obitelj.

Štedjeti ili ne? Pitanje je na koje, osim u slučajevima velikih financijskih problema, odgovor mora biti pozitivan
Osobna štednja igra ključnu ulogu u financijskoj stabilnosti pojedinca