15. rujna pokrenute su eOvrhe – digitalni sustav za podnošenje prijedloga za ovrhu, praćenje statusa predmeta, pribavljanje potvrda o pravomoćnosti i ovršnosti rješenja te slanje rješenja na provedbu Financijskoj agenciji elektroničkim putem.

Uvođenjem eOvrha ukinuta je naknada za potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti što je iznosilo više od 350 kuna, a dodatna je novost i da će sada prije samog pokretanja ovrhe na kućnu adresu dužnika i putem sustava e-Građani najprije stizati obavijest, a tek nakon toga i prijedlog za ovrhu, što su dosad vjerovnici obavljali sami. To je ono što potrošači trebaju uvijek svakako iskoristiti – navodi Mićo Ljubenko iz Hrvatske odvjetničke komore, te da ako su dugovanje i platili, trebaju komunicirati s vjerovnikom da je došlo do pogreške ili regulirati odgodu u slučaju da nisu.

Ako potrošač dug ne podmiri, javni bilježnik ubrzo će poslati prijedlog za ovrhu, što je pravo vrijeme za pisanje prigovora. Ukoliko prigovora nije bilo, pokrenut će se postupak prisilne naplate.

U aplikaciju e-ovrhe vjerovnici su već počeli unositi svoja potraživanja uz detaljan opis koji je račun nepodmiren te iznos kamata. Prijedlozi se više ne predaju izravno kod javnih bilježnika već putem novog sustava koji bi postupak ovrha trebao učiniti jasnijim i transparentnijim, a sve sukladno lanjskim izmjenama Ovršnog zakona.

U Hrvatskoj je i dalje više od 240 tisuća blokiranih građana, koji samo za glavnicu duguju više od 18 milijardi kuna.

Izvor: HRT