Prvi korak prema smanjenju dugova je smanjenje nepotrebnih troškovaVećina naših financijskih problema proizlazi iz pogrešnog raspolaganja novcem. Prije svega, potrebno je realno sagledati svoje prihode (plaće, mirovine, džeparac ili novčane naknade s burze), a zatim i fiksne, neophodne troškove poput režija i stanarine. Prvi korak prema odgovornom raspolaganju novcem je „rezanje“ nepotrebnih troškova.

Svakodnevno kontrolirajte svoje troškove
Upisujte troškove na papir ili vodite evidenciju putem besplatnih mobilnih aplikacija. Kupili ste kruh? Upišite svoj trošak. Jednom tjedno analizirajte listu troškova i pogledajte gdje možete uštedjeti, što je bilo neophodno, a što ste kupili kako bi zadovoljili svoje želje. Budite usmjereni na smanjenje troškova koji nisu od egzistencijalne važnosti. Budite kritični i učite na svojim pogreškama.

Izbjegnite plaćanje nepotrebnih naknada
Pristigao vam je račun za telekomunikacijske usluge, plin, vodu ili teretanu? Takve račune plaćajte u roku kako vam davatelji usluga ne bi zaračunali dodatne troškove. Možda vam se naknada od nekoliko kuna ne čini kao veliki trošak, no kad je pomnožite s brojem računa i mjesecima u godini, dobiveni iznos nije zanemariv. Budite oprezni i prilikom podizanja novca s bankomata. Potrudite se saznati gdje se nalaze bankomati vaše banke kako biste izbjegli nepotrebna plaćanja naknade prilikom podizanja novca na drugim bankomatima. Ovo je posebice važno prilikom odlaska u inozemstvo – uvijek uzmite veću svotu novca od one koju namjeravate potrošiti kako bi bili sigurni da novac nećete morati trošiti na skupe međunarodne transakcije.

Novac čuvajte na jednom mjestu
Jesu li vam uistinu potrebne usluge svih banaka? Detaljno se raspitajte o mogućnostima i pogodnostima koje banke nude. Postoji velik broj različitih naknada koje su smanjene ako pripadate nekoj od kategorija, kao što su umirovljenici ili studenti. Odaberite ponudu koja odgovara vašim potrebama i riješite se nepotrebnih kartica koje ne koristite, a čije vođenje računa plaćate svakog mjeseca. Novac ćete tako imati u jednoj banci te znati iznos novca na računu kojim raspolažete.

Budite odgovorni prema svom budžetu
Budite odgovorni prema sebi i uloženom trudu koji vam se svakog mjeseca „isplaćuje“ u obliku plaće, naknade ili džeparca. Prilikom kupovine novih stvari, raspitajte se o načinima otplate, usporedite cijene, prespavajte odluku i zatim se odlučite na konačnu kupovinu. Razmislite je li kupovina neophodna i je li je moguće odgoditi do razdoblja popusta.