Prema podacima FINA-e, u Hrvatskoj je u blokadi 18.843 tvrtke, a među njima je najviše onih iz sektora trgovine i ugostiteljstva.

Osim ovoga, podaci objavljeni krajem ožujka, pokazuju kako se najviše blokiranih poslovnih subjekata nalazi na području Grada Zagreba te da glavnica njihovog duga iznosi 6,48 milijardi kuna.

U Zagrebu najveći broj blokiranih poslovnih subjekata

Na poslovne subjekte s područja Zagreba odnosilo se tako 44 posto prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje ili 2,9 milijardi kuna, što zapravo i ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da je Zagreb sjedište najvećem broju tvrtki u Hrvatskoj.

Prema iznosu blokade slijede poslovni subjekti Splitsko-dalmatinske županije s udjelom od 9,7 posto i dugom od 600 milijuna kuna, zatim Zagrebačke s udjelom od 6,8 posto ili 400 milijuna kuna, Primorsko-goranske s udjelom od 6,5 posto ili 400 milijuna kuna duga, Istarske s udjelom od 5,9 posto ili 400 milijuna kuna duga te Osječko-baranjske s udjelom od 5,1 posto ili dugom od 300 milijuna kuna.

Smanjen prosječan iznos duga za tvrtke na godišnjoj razini

Prosječan iznos duga tvrtki u Gradu Zagrebu iznosi 621,67 tisuća kuna. Na razini cijele Hrvatske, prosječan iznos dugovanja je 343,75 tisuća kuna, što je za 35,7 posto manje nego prije godinu dana, kada je prosječan dug iznosio 534,49 tisuća kuna, navode iz Fine.

U odnosu na stanje od godinu ranije, prosječan je dug povećan jedino u Varaždinskoj županiji. Gledajući po djelatnostima, na zaduženost cjelokupnoga gospodarstva najviše su utjecali blokirani poslovni subjekti iz prerađivačke industrije, a slijede ih poslovni subjekti iz područja trgovine na veliko i malo, građevinarstvo  te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Na kraju ožujka najviše blokiranih poslovnih subjekata u djelatnosti trgovine – njih 3.784. Slijede blokirani u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, 3.661, građevinarstva s 2.254 te prerađivačka industrija s 1.971 blokiranim poslovnim subjektom.

Izvor: Tportal, 10. svibanj. 2019.