Nikad nije kasno postati financijski odgovorani.

U Hrvatskoj se i danas nedovoljno ulaže u financijsko opismenjavanje građana, a rezultat toga je gotovo 300 tisuća blokiranih diljem zemlje. Ipak, postoje inicijative kojima je važno da građani nauče na koji način donositi odluke o vlastitim prihodima i rashodima, kako procijeniti rizike različitih ulaganja te ih potaknuti na dodatno informiranje.

Prvo nacionalno istraživanje o početnoj razini financijske pismenosti iz 2015. pokazuje da je prosječna ocjena financijske pismenosti 11,7 od mogućeg 21 boda. Najniža pismenost zabilježena je među mlađima od devetnaest godina (9,3), a najviša među onima višeg i visokog obrazovanja (12,8) te među građanima s prihodima kućanstva većim od 6.250 kuna (12,8). Mladi su se pokazali kao veoma ranjiva ciljana skupina što su potvrdili najlošijim rezultatima u svim kategorijama – čak 72 posto studenata u Hrvatskoj se ne informira o financijama, a većina ih uopće ne razumije koncept vremenske vrijednosti novca.

Razina financijske pismenosti u Hrvatskoj još ne zadovoljava, tvrde gotovo svi – od Ministarstva financija, Hanfe, HNB-a, pa sve do instituta za financijsko obrazovanje, Štedopisa, koji kao najveći izazov ističe osiguranje novca za uvođenje financijskog obrazovanja u osnovne i srednje škole.
Financijska odgovornost je ključna za život bez duga, a na našem portalu saznajte kako odgovorno upravljati svojim budžetom.

Izvor: Lider, veljača 2019.