Milenijci prekomjerno troše novac. Poznati svjetski investitor Kevin O’Leary tvrdi kako milenijci, generacija između 25 i 36 godina, prekomjerno troše novac na nepotrebne stvari i gomilaju svoje dugove.
O’Leary je izdvojio tri stvari na koje se najčešće nepotrebno i prekomjerno troši, a prenio ih je CNBC.

1. Skupe kave
U kafićima cijena kave ide i do vrtoglavih 16 kuna po šalici. Ako svaki dan pijemo kavu u kafiću, dolazimo do iznosa od čak 5.840 kuna godišnje, odnosno više od prosječne neto plaće hrvatskih građana.
Uzmemo li u obzir da mjesec u prosjeku ima 30 dana, mjesečno na kavu možete potrošiti i do gotovo 500 kuna – ako se zadržite na jednoj šalici kave. Riječ je o iznosu koji možete staviti na štednju ili, primjerice, podmiriti neki dug. Možda se desetak kuna dnevno ne čini mnogo, ali stavite li to u mjesečnu ili godišnju računicu, ipak je riječ o značajnijem iznosu koji se planski i odgovorno može utrošiti na nešto potrebnije. A kavu uvijek možete skuhati kod kuće ili na poslu – ipak je teško zamisliti dan bez kave.

2. Cipele
Trgovina cipelama DSW je otkrila da 75% žena u SAD-u posjeduje više od 20 pari cipela, dok muškarci prosječno posjeduju 12 pari. Vjerujemo kako bi se prevelik broj cipela zatekao i u ormarima diljem Hrvatske. O’Leary smatra kako su svakoj osobi potrebna svega četiri para cipela, za sva godišnja doba – sandale, tenisice te dva para cipela za svečanije prilike ili posao. Svaka sljedeća kupovina cipela nepotreban je trošak budući da zasigurno nećete „iznositi“ sve cipele. Čak su i analize pokazale kako većina uvijek nosi ista tri do četiri para, dok ostatak obuće samo nepotrebno zauzima prostor.

3. Traperice
Pri sljedećoj kupovini isprobajte nekoliko komada traperica, ali kupite isključivo one koje vam savršeno pristaju. Zaboravite na prekrajanje i skraćivanje jer takve hlače najčešće završe negdje na dnu ormara. O’Leary smatra kako je dovoljno imati jedne traperice crne boje, jedne bijele boje i jedne originalne te da je sve izvan tog okvira nepotreban trošak.

Pokušajte se pridržavati ovih savjeta i javite nam jeste li štogod uštedjeli ?.

Izvor: Poslovni.hr, 17.2.2019.