Nepredviđene okolnosti ili prekomjerno trošenje lako mogu dovesti do dugova. Iako njihova otplata može biti komplicirana, što često dovodi do odugovlačenja s plaćanjima i daljnjeg rasta, dugovi se mogu uspješno riješiti. Odluka za njihovim rješavanjem već je prvi korak, a sljedeći je svakako zaustaviti prekomjerno trošenje, zbrojiti ukupan iznos dugovanja i napraviti plan otplate.

Potencijalan način za uspješno rješavanje dugova je metoda snježne kugle – odredite minimalne isplate za sve dugove, ali započnete s plaćanjem najmanjeg iznosa duga. Nakon što njega otplatite, sav novac usmjeravate na sljedeći najmanji dug, što znači da, dok dođete do najvećeg duga, svota novaca koju ste namijenili za plaćanje dugova od snježne grude narasla je do snježne kugle.

Koraci su sljedeći:

  1. Napravite popis dugova od najmanjeg do najvećeg i odredite mjesečni iznos koji možete usmjeriti na njihovu otplatu. Definirajte koji je najmanji dug kako biste u njega usmjerili većinu odvojenog mjesečnog iznosa.
  2. Razdijelite odvojeni novac u minimalne isplate na sve račune osim na najmanje, a ostatak odvojenog novca iskoristite za plaćanje najmanjih dugova.
  3. Platite minimalnu uplatu plus dodatni iznos prema tom najmanjem dugu dok se ne isplati.
  4. Nakon što je prvi dug u cijelosti plaćen, dodajte staru minimalnu uplatu (plus sve dodatne iznose) iz prvog duga minimalnoj uplati za drugi najmanji dug, a novi iznos primijenite na otplatu drugog najmanjeg duga.
  5. Ponavljajte dok se svi dugovi ne isplate u cijelosti.

Što u praksi znači ako imate dugove za kreditnu karticu (500 HRK), auto (1.500 HRK) i stan (3.000 HRK) na početku odvojite minimalnu uplatu od 150 kuna za auto i 200 kuna za stan, a ostatak novca koji možete odvojiti (primjerice 250 kuna) usmjerite na plaćanje duga na kreditnoj kartici. Nakon što otplatite svih 500 kn duga, minimalnoj uplati od 150 kuna za auto dodate iznos od 250 kuna s kojim ste otplaćivali kreditnu karticu, čime ste usmjerili veći iznos novca na veći dug. Odnosno, svakom sljedećem dugu dodate iznos koji se odvojili za prethodni i ponavljate dok se otplatite sve.

Stavljanje prioriteta na manji dug na prvi pogled čini se financijski neisplativo, no ima veliki psihološki efekt na dužnika. Naime, svakim riješenim dugom, koliko god on bio malen, osoba osjeća napredak čime postaje motiviranija za rješavanje i ostalih, većih dugova. Metoda otplate dugova je puno, a na vama je da izaberete koji vam najbolje odgovara. U svakom slučaju ne očajavajte i započnite što prije, jer uz dobar plan moguće je riješiti se nagomilanih dugova.

 

Izvor: zena.rtl.hr