Planiranje i postavljanje financijskih ciljeva ključno je za financijsku neovisnost te pametno i kontrolirano trošenje novca. Neovisno o tome želite li si priuštiti novu mikrovalnu pećnicu ili putovanje u egzotičnu zemlju, sada ili za pet godina, radi se o trošku koji je potrebno isplanirati unaprijed. Financijski ciljevi mogu biti kratkoročni (mjesec dana), srednjoročni (nekoliko godina) i dugoročni (u sljedećih 10 godina), ali svaki od njih mora biti realističan i ostvariv u zadanom periodu.

Koja je razlika i kako pristupiti planiranju, saznajte u nastavku.

  1. Kratkoročni ciljevi su financijski ciljevi koje želite ispuniti sa sljedećom plaćom. Primjerice, imate li plaću od 5.000 kuna, izračunajte svoje fiksne mjesečne troškove (režije, stanarina, gorivo) i odredite koji je maksimalni iznos koji možete potrošiti. Za kratkoročne ciljeve važno je voditi mjesečnu tablicu troškova i odrediti više i manje nužne troškove. Ako trošite previše na stvari koje vam nisu nužne, smanjite nepotrebne troškove.
  2. Srednjoročni cilj može biti kupovina novog auta ili putovanje na drugi kontinent, nešto što želite realizirati u sljedećih nekoliko godina. Kod planiranja, svakako razmišljajte i o budućim planovima koji će iziskivati veću potrošnju: možda ćete biti kum ili kuma na vjenčanju, dijete vam navršava 18. godina ili planirate promijeniti posao. Srednjoročne ciljeve možete ostvariti štednjom: preispitajte troškove, odredite mjesečni iznos koji možete odvajati i počnite štedjeti na vrijeme, a smanjite potrošnju na stvari koje vam nisu prioritetne.
  3. Najčešći dugoročni ciljevi su podizanje kredita i kupovina nekretnine. Postavite si pitanje koliko mjesečno možete odvojiti za plaćanje kredita? Koje banke nude najbolju opciju isplate i kamatne stope? Nakon dizanja kredite, bitno je znati biti odgovorni dužnik – onaj koji će pravovremeno moći podmiriti svoje troškove.

Ispravno postavljeni i realni srednjoročni i dugoročni ciljevi ključni su za život bez dugova, a u tome vam može pomoći planiranje i redovito vođenje troškova. Njih možete zapisivati u rokovnik ili u mobitel, a ako se odlučite za potonje svakako pročitajte i Top 5 aplikacija za praćenje troškova.

Zapamtite, vi kontrolirate svoje financije, a ne one vas.