Predstavnici Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN), zajedno s Udrugom Blokirani i Jadranskim sindikatom, dogovorili su moratorij na ovrhe za radnike Uljanika i 3. maja. To znači da se svi radnici posrnulih brodogradilišta koji su blokirani i koji ne uspijevaju plaćati svoje obveze, mogu javiti Hrvatskoj udruzi agencija za naplatu potraživanja, ili pak Udruzi Blokirani ili Jadranskom sindikatu te zatražiti moratorij na ovrhe za sva potraživanja koja su banke, teleoperateri i kartičarske kuće prenijeli na agencije.

Riječ je o velikom iskoraku u zaštiti radnika jer je ovim dogovorom zaustavljena lavina ovrha i blokada koja, kako je rekla predsjednica Udruge “Blokirani” Miriam Kervatin, ne bi samo uništila i ugušila živote tisuća obitelji, nego bi “ugušila Pulu i Istru” kao što je svojedobno “propast industrije u Čakovcu, Sisku, Križevcima i diljem Hrvatske uništila živote 300 tisuća obitelji”.

Dogovor u cilju zaštite radnika i njihovih obitelji

Kao predsjednica Udruge Blokirani, i kao Puležanka, i žena koja cijeli svoj život živi kraj Uljanika i smatram ga dijelom i svog života, želim pomoći svojim sugrađanima, konkretno, i današnjim javnim dogovorom osigurati svim obiteljima radnika Uljanika i Trećeg Maja, kao i njihovim jamcima, prijateljima, sudužnicima, kooperantima, osobito starijim radnicima, bolesnima, obiteljima s malom djecom, samohranim roditeljima, koji su se unazad sedam mjeseci našli u promijenjenim okolnostima te nisu primili plaću, ili naknadu za rad zbog bolovanja, moratorij na ovrhe. Oni su se tijekom proteklih mjeseci našli u strahu od prezaduženosti i nemogućnosti plaćanja. Moratorij na sve ovrhe koje su banke, teleoperateri ili kartične kuće prenijeli na agencije za naplatu otvorenih potraživanja, omogućit će im da sve dok obitelji ne stanu opet na svoje noge i ne oporave se, neće biti ovršeni. To je put kojim se mora ići posebice zato što se nesmotrenim zakonima RH svaki dug pa i onaj minornog iznosa, pretvara u hipotekarni kredit”, poručila je na konferenciji za novinare Kervatin.

 

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac pozvao je radnike Uljanika i 3. maja koji su blokirani i ne uspijevaju plaćati svoje obveze da se jave: Hrvatskoj udruzi agencija za naplatu potraživanja ili udruzi Blokirani ili Jadranskom sindikatu te da zatraže moratorij na ovrhu u razdoblju od šest mjeseci.

Uljanik u stečaju, otkazi za preko tisuću radnika

Stečajni sudac Ivan Dujić na Trgovačkom sudu u Pazinu donio je pak odluku o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanik brodogradilištem. Odluka je donesena na trećem ročištu te stupa na snagu u roku od tri dana od objave na oglasnoj ploči suda. Nepodmirene obveze brodogradilišta su 164 milijuna kuna, a blokada je trajala 231 dan.

Sudac Dujić na zadnjem je ročištu bio jasan i rekao je da ako se račun Uljanik brodogradilišta ne deblokira, bit će prisiljen donijeti tu odluku koja za 1118 radnika znači otkaz. Ubrzo će na teren izaći i 50 mobilnih timova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a tek će se vidjeti koji će se broj ljudi zadržati da bi se dovršile započete gradnje.

Izvor: Večernji list, 6.5.2019.