Hrvati više troše nego ranije, ali su smanjili broj kartica.Ukupan broj kartica u Hrvatskoj, kako debitnih tako i kreditnih, lani se smanjio za više od 336.000, pokazuju novi podaci središnje banke.

Podaci Hrvatske narodne banke (HNB-a) govore da je u Hrvatskoj na dan 31.12.2018. bilo ukupno 8.558.065 platnih kartica, što je 3,8 posto manje u odnosu na kraj 2017. godine. U odnosu na 2017. je smanjen i broj debitnih (za 4,4 posto) te kreditnih kartica (za 1,5 posto), što iz HNB-a pripisuju procesu spajanja kreditnih institucija u Hrvatskoj te njihovim odlukama da deaktiviraju platne kartice koje nisu korištene barem posljednjih 12 mjeseci. Dio ekonomista smanjenje pripisuje i masovnom iseljavanju radno aktivnog stanovništva, što s vremenom rezultira gašenjem računa u Hrvatskoj te otvaranjem novih u zemlji u kojoj žive i rade.
U Hrvatskoj je lani debitnim karticama izvršeno 74,4 posto ukupnih transakcija platnim karticama, a udio debitnih kartica u ukupnoj vrijednosti kartičnih transakcija, prema podacima HNB-a, dosegnuo je 81,8 posto.

No, unatoč smanjenju broja kartica u Hrvatskoj, podaci HNB-a pokazuju da se lani povećao i broj transakcija putem njih i vrijednosti tih transakcija. Pritom valja voditi računa o tome da transakcije platnim karticama ne znače samo kupnju roba i usluga, već i podizanje, ali i polaganje gotovine, kao i razne naknade, kamate i članarine koje zaračunava izdavatelj kartica.

Trend većeg korištenja kartica, objašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny ponajprije je rezultat rasta plaća i raspoloživog dohotka, ali i korištenja kreditnih kartica kao kanala distribucije kratkoročnih potrošačkih kredita. U prilog većem “peglanju” kartica idu i podaci državne statistike, prema kojima je promet u trgovini na malo lani porastao 3,8 posto u odnosu na 2017. godinu, a neto plaće su u studenom prošle godine u odnosu na isti mjesec 2017. bile veće 1,2 posto.
– Korištenje kartica u Hrvatskoj nastavit će se povećavati. To potiče i proces fiskalizacije, koji je smanjio sivu ekonomiju – zaključuje Novotny.

Izvor: Novac.jutarnji.hr, 15.2.2019.