Model otplate duga po principu – plati odmah i pola ti se oprašta.

Hrvatska odvjetnička komora predstavila je novi prijedlog poticanja ovršenika da dobrovoljno plate dug. Predstavljeni model, ukoliko bi bio prihvaćen, sastojao bi se od nešto drugačijeg redoslijeda plaćanja dugovanja nego što smo na to do sada navikli.

Naime, najprije bi se otplaćivala glavnica, a zatezne kamate bi se opraštale. Time bi se kako smatra Mićo Ljubenko, član Radne skupine Ovršnog zakona i predlagatelj rješenja u ime HOK-a, smanjio broj dužnika i broj parnica, a ujedno bi se otvorio prostor za poslovne odluke kojima ovrhovoditelji pospješuju naplatu.

Jačanje svijesti za dobrovoljnom otplatom duga utječe na faktor visine duga, a na njega izravno utječu kamata i trošak. Ovaj model je usporediv s modelom naplate prekršaja kazni za vozače. Podsjetimo, ako vozač dobije kaznu od 1000 kuna koju podmiri u sljedeća tri radna dana, kazna je prepolovljena, a time što je plaćena – sve je završeno.

Takav način mijenja razmišljanje dužnika i potiče ga na otplatu dugovanja, ali valja naglasiti kako ovakav model ne pruža konkretna rješenja za takozvane „bagatelne ovrhe“ od na primjer 25 kuna koje produciraju bolnice angažirajući skupi ovršni aparat prema građanima koji nemaju dopunsko osiguranje za uslugu hitnog prijema. Takve dugove nije moguće uvrstiti u model jer umjesto da dug kao drugi ovrhovoditelji naplaćuju na licu mjesta, nakon pružene usluge – oni to čine naknadno.

Članak je u cijelosti objavljen 6.12.2018. u tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika.