Ilustracija

Ilustracija

Iako se ponadala kako će je proglašenje osobnog bankrota osloboditi dugovanja koja ne može vratiti i deblokirati joj tekući račun, jedna je gospođa iz Splita doživjela pravi šok kad je, ubrzo nakon što je pozitivno odgovorila na zahtjev za očitovanje o dobrovoljnom odlasku u stečaj koji je dobila u veljači od Fine, doznala da zbog administrativne pogreške, do brisanja dugovanja neće doći.

Naime, za sve dužnike koji imaju manje od 10.000 kuna vrijednu imovinu, o čemu smo već pisali, stečajni se postupak otvara i zatvara na prvom i jedinom ročištu, a za drugu kategoriju kandidata (kojima je vrijednost imovine procijenjena na iznos do 20.000 kuna) određuje se stečajni povjerenik koji im nadgleda financije iduću godinu dana.

Sud poslao odbijenicu 

Spomenuta gospođa neugodno se iznenadila kad je od splitskog Općinskog suda dobila odbijenicu i to zbog pogreške koju su napravili u FINA-i.  Naime, podaci koje je sudu proslijedila Fina nisu odgovarali  zakonski propisanim uvjetima za pokretanje osobnog stečaja.

Bila sam u čudu – kako Financijska agencija može pogriješiti?! Sa Suda sam, međutim, dobila obrazloženje u kojem stoji kako glavnica mog duga iznosi 20.880 kuna, dakle, 880 kuna više od propisanog limita. Osim toga, navode kako sam u blokadi 51 dan, a uvjet je neprekinuto razdoblje od tri godine. To, sasvim sigurno, nije ispravan podatak jer ja imam zaštićeni račun skoro deset godina“, kazala je dotična gospođa, koja je u blokadu dospjela nakon što, zbog gubitka posla, više nije mogla otplaćivati nenamjenski kredit.

Za pravnu pomoć obratila se udruzi “Splitski potrošač“. Savjetnica za financije Iskra Maras Jelavić kazala je za Slobodnu Dalmaciju kako se i oni prvi put susreću s problemom odbijanja potrošača za postupak brzog i jednostavnog stečaja.

U svakom slučaju, gospođu sam uputila na Očevidnik Fine u kojem mora biti evidentno stvarno stanje njezina duga i trajanje blokade. Smatram da bi Fina trebala malo detaljnije proučiti svaki ovaj predmet, odnosno povesti računa o tomu da su ispoštovani svi uvjeti za pokretanje osobnog stečaja. U protivnom, dužnicima se daje lažna nada, a sudove zakrcava s ogromnom količinom predmeta premda kronično nedostaje sudskih savjetnika koji bi na njima radili“, mišljenja je Maras Jelavić.

Iz FINA-e poručuju da nisu krivi 

Iz Fine, međutim, poručuju kako oni nisu krivi jer podatke o ovršenicima provjeravaju na dan kreiranja prijedloga za stečaj, a prijedloge sudovima podnose isključivo za one koji ispunjavaju glavne uvjete (dug do 20.000 kuna i tri godine blokade).

Da bi situacija poput ove opisane moglo biti mnogo, govori činjenica da na sudovima nedostaje ljudi koji bi radili na osobnim stečajevima potrošača, a dok predmet dođe u razmatranje dug može i narasti i prijeći iznos od 20.000 kuna.