Unatoč očekivanjima da će se dugovi građana nakon provedenih mjera smanjivati, oni ponovno rastu.

Unatoč provođenju Zakona o oprostu dugova i prvobitnog smanjenja broja blokiranih za čak 16% ponovno se taj broj povećava, izvijestila je Fina.

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. kolovoza u blokadi je bilo 274.529 građana, što je za 43.992 građana manje nego u srpnju. Unatoč tome, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima je nakon primjene ostavio još 270.000 građana u blokadi s dugom od oko 13 milijardi kuna, a u usporedbi s navedenim razdobljem na kraju kolovoza bilo je oko 4.500 više blokiranih građana, dok je dug iz osnova veći za 6 milijardi kuna. Zahvaljujući tome što se zakon i dalje primjenjuje za ovrhe pod navedenim uvjetima, ali i jer nema naznaka nepovoljnih kretanja na tržištu, dok i sam broj zaposlenih raste, po svakoj logici broj blokiranih građana trebao je padati. Stoga se postavlja pitanje – zašto broj blokiranih raste?

Broj blokiranih se povećava jer zakon ne brani da ovrhovoditelji pokrenu novi postupak prisilne naplate na novčanim sredstvima. Koliko je takvih slučajeva u Fini ne znaju, a upućeni smatraju da je dio ovrhovoditelja požurio s predajom ovršnih isprava kako bi stekli prvenstvo u novom redoslijedu naplate, dok je po nekima i tzv. autoblokada moguć uzrok rasta broja blokiranih.

Izvor: poslovni.hr