Iako ponekad djeluju zastrašujuće, kreditne kartice mogu pomoći u ostvarivanju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva potrošača. Naime, uz kreditnu karticu dopušteno vam je posuditi novac do određenog iznosa (poznatog kao kreditni limit) i očekuje se da ćete ga vratiti svaki mjesec do određenog datuma dospijeća. Time postepeno gradite vašu kreditnu povijest (kreditnu ocjenu). Što je taj broj veći, bolji je vaš kreditni rezultat, kao i vaš pristup robi i uslugama. Međutim, neodgovorno ponašanje može vas lako dovesti do dugova, stoga je važno naučiti prepoznati rane znakove loših navika.
U nastavku četiri ključna koraka po preporuci Harvard Business Reviewa na koja treba obratiti pažnju kako biste stvorili zdrave financijske navike.

1. Preuzmite kontrolu nad vlastitim troškovima!
Znate li napamet i precizno, koliko mjesečno trošite na režije, hranu, odjeću i zabavu? Kupnja putem kreditne kartice često može stvoriti iluziju da stvari dobivate besplatno, a dugoročno trošenje više od svojih mogućnosti, neizbježno dovodi do dugova. Kako biste to izbjegli, naučite planirati svoje potrebe i želje stvaranjem realnog plana koliko možete potrošiti. Napravite popis troškova, odredite prioritete i provjerite trošite li na stvari i usluge koje su vam zaista potrebne.

2. Odredite fiksan iznos koji ćete svakoga mjeseca otplaćivati
I uključite ga u točku jedan pod stalne troškove.
Ovisno o načinu obračuna kamata na kartičnu potrošnju, dug je obično najisplativije što prije otplatiti, a ne se oslanjati na plaćanje dogovorenog minuma. Prije nego što dobijete svoju kreditnu karticu, pažljivo pročitajte podatke o izdavanju i korištenju kreditne kartice.

3. Obratite pažnju na uvjete plaćanja
Ponekad kartice mogu nuditi pogodnosti i popuste, ali uz visoku kamatu. Stoga uvijek tražite dobre uvjete kreditne kartice koji odgovaraju vašim navikama potrošnje. Budite oprezni pri otvaranju više kreditnih kartica, čak i ako će vam to donijeti povoljnost ili nisku kamatu. Zapamtite, samo zato što je vaš dug raspoređen na više kartica ne znači da je zapravo manji.

4. Koristite kartice namjenski, izbjegavajući suvišne naknade
Mnoge kreditne kartice korisnicima omogućuju podizanje gotovine s bankomata ili ispisivanje čekova na njihov kreditni limit. Ipak, ove transakcije dolaze s provizijom, koja može biti izrazito visoka.

Kreditne kartice mogu biti izvrstan alat za mlade ljude za postizanje željenih ciljeva, no da biste to uistinu iskoristili, ključno je razumjeti kako svaka kreditna kartica funkcionira, a svoja plaćanja potrudite se izvršiti na vrijeme. Ne zaboravite, za stvaranje odgovornih financijskih navika treba strpljenje i kontinuirani trud, a možete započeti mijenjanjem upravo ovih četiriju navika.