Dugovi se moraju vraćati.Što donosi prijedlog novog Ovršnog zakona za 270 tisuća blokiranih građana, hoće li naše iseljenike sustići dugovi, kako je moguće da ovršenik nije upoznat s dugovanjima i mnoge druge teme komentirali su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Dominik Vuletić iz Živog zida, Vinka Ilak iz FINE i Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani u emisiji Poligraf – politički grafikon na Hrvatskom radiju.

U vezi javnog savjetovanja oko nacrta novog Ovršnog zakona, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objasnio je da će odsad dužnici koji su blokirani dulje od tri godine, u iznosu do 20.000 kuna, na svoje prijavljene adrese stanovanja zaprimati obavijesti o stečaju potrošača.

Problema ovrhom iznenađenih dužnika dotaknula se i Vinka Ilak iz Financijske agencije koja pretpostavlja kako problem nastaje kod isporuke pošte dužniku. Isporuka se vrši na adresu boravišta, prebivališta, a zatim i na oglasnu ploču koja je dostupna i na službenim internetskim stranicama. Kada ovrha dođe do Fine, tada je prethodni postupak već gotov, objašnjava Vinka Ilak i nadodaje kako u Finu može doći samo rješenje o ovrsi koje je uvijek pravomoćno, čime se jamči da je bilo dostavljeno ovršeniku i da on nije uložio prigovor. Ako je prigovor uložen, rješenje ne dolazi na Finu, već je njegova sudbina nešto drugačija – slijedi parnica, a zatim i presuda.

Ministar je najavio kako će ovaj problem uskoro biti riješen kroz uvođenje digitalne ovrhe u 2020. godini. Dotad će se formirati baza podataka ovršenika, slična trenutnom sustavu e-građanin, gdje će biti evidentirana svaka nova ovrha i obavijest, ali nažalost tek kada dođe do samog postupka ovrhe. U sustavu e-građanin, kada dođe do postupka (što znači da je ovrha došla u Finu), ovršenik u osobni pretinac dobiva mjesečna izvješća o ovrsi, kao i nove obavijesti.

Vjerovnici povlače svoja dugovanja
Iz Fine su potvrdili kako će biti omogućeno povlačenje zahtjeva za ovrhom od strane vjerovnika. Na taj se način želi spriječiti istek roka od tri godine i posljedično onemogućavanja naplate potraživanja. Iz Fine poručuju kako je povlačenje ovrha legalno pravo svakog vjerovnika, a takva praksa je sve uobičajenija.

Smanjuju se troškovi ovrha
Unatoč sumnjičavosti i raspravama kako smanjenje troškova ovrhe nije moguće, ministar Bošnjaković istaknuo je kako će se ovrha sastojati od popunjavanja obrasca, što nije intelektualna radnja koju bi odvjetnici mogli naplatiti kao sastavljanje prijedloga. Drugo smanjenje se odnosi na potvrdu o punomoćnosti koja se do sada naplaćivala. Dodao je i kako će pristojba koju u predmetima potraživanja do 5.000 kuna dijele bilježnici i Fina iznositi 200 kuna. Iz tog će se iznosa se naplaćivati Fina i javni bilježnici. Predmeti iznad 5.000 kuna stajat će 300 kuna. Dosad se obračun vršio prema vrijednosti spora, zbog čega su i naknade bile i veće. Ministar navodi da je, unatoč smanjenju troškova ovršnog procesa, prije svega potreban odgovoran pristup otplati dugovanja.

Radio.hrt.hr, 11. siječanj 2019.