U Hrvatskoj je više od 230 tisuća blokiranih, što predstavlja podjednak financijski problem i dužnicima i vjerovnicima. Tvrtke koje ispostavljaju račune to rade jer su isporučile neku uslugu ili robu, ali imaju i odgovornost prema svojim zaposlenicima – obvezne su redovito im isplaćivati plaće i doprinose, te i podmirivati svoje obveze prema vlastitim dobavljačima. U Hrvatskoj je blokirano i više od 14 tisuća tvrtki, a otkupima potraživanja i pomoći u njihovoj naplati, bave se agencije za naplatu potraživanja.

Video „Kakva rješenja dužnicima nudi agencija za naplatu potraživanja EOS Matrix?“, u kojem je s Tonijem Milunom razgovarala Barbara Cerinski, direktorica vodeće hrvatske agencije za naplatu potraživanja, EOS Matrix i dopredsjednica Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN), najavni je video panela „Kako se riješiti ovrhe?”, održanog u sklopu Konferencije financijske pismenosti Toni Milun. U videu možete dobiti odgovore na pitanja što su agencije za naplatu potraživanja, na koji način i s kim rade

Jedno od najčešćih pitanja kod preuzimanja potraživanja je zašto prvotni vjerovnik – banka ili telekom – ne ponudi dužniku otkup po nižoj cijeni? „Time bi se njegovala nedisciplina plaćanja, koja bi dugoročno dovela do porasta cijena drugih usluga“, navodi Cerinski i dodaje, „negdje se taj trošak morao preliti – ono što banka nije naplatila od vas morala bi zaračunati kroz neku kamatu ili bi telekom, ako nije naplatio uslugu ili uređaj koji vam je dao, tu istu cijenu morao nadoknaditi na svojim uslugama pa bi nas sve te minute razgovora koštale više nego što to koštaju danas“.

Kad je riječ o preuzimanju dugova koji su u zastari, oni se ne preuzimaju, naglašava Cerinski, i dodaje kako su zastarni rokovi predviđeni zakonom, a svaka agencija je njih svjesna te ih poštuje: „Uvijek želimo stupiti u kontakt s dužnikom i obavijestiti ga o preuzetom potraživanju, a onda i postići dogovor otplate duga. Nažalost, ako ne postignemo sporazum, a uskoro počinje zastara, moramo pokrenuti ovršni postupak, koji generira dodatne troškove za odvjetnike, javne bilježnike, naknade i sudske troškove“.

Kako postupiti kada agencija preuzme dug? „Apsolutno smo za dijalog i zato tu i pozivamo građane da stupe u kontakt s nama, da im damo tu informaciju da se izbjegne ovršni postupak, koji svim stranama povećava troškove kamata, da se izbjegnu dodatni troškovi postupka i da to sve skupa košta manje novca. Cilj nam je napraviti sporazum koji će odgovarati dužniku u budućnosti“, zaključila je Cerinski.

Osim Barbare Cerinski, na panelu su sudjelovali i Vinka Ilak, članica Uprave Fine i jedna od vodećih stručnjakinja za ovršno i stečajno pravo, Igor Škrgatić, predsjednik Udruge za financijsku inkluziju Padobran i Petar Petrić, osnivač i partner u Petrić & Kajić, odvjetničkom društvu te ovlašteni izmiritelj i član Hrvatske udruge za mirenje, dok je razgovor moderirao Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda RH.

Cijeli panel možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=8lUEQEf6Nsc&t

Izvor: Konferencija financijske pismenosti Toni Milun