Novi Ovršni zakon je neučinkovitHrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja (HUAN) i Udruga Blokirani potpisale su 12. ožujka sporazum o suradnji, čime su usuglasile stajališta o otplati dugova i upravljanju tražbinama, kao i o manjkavostima prijedloga Ovršnog zakona koji ide na štetu i građana i vjerovnika. Iz HUAN-a upozoravaju i na Zakonom predviđeno vraćanje ovršnog procesa na sudove, točnije na problem nedefiniranih rokova unutar kojih je potrebno zaključiti predmete. Takvom praksom postat ćemo svjedoci dugogodišnjih ovršnih procesa, gomilanja predmeta, zakrčenih sudova, ali i rasta dugova budući da zatezne kamate rastu sve dok se dužniku ne uruči Rješenje o ovrsi, objašnjavaju iz HUAN-a.

Šest točaka sporazuma agencija i blokiranih
Iz Udruge Blokirani smatraju kako ni u jednom trenutku nisu dobili podršku vladajućih, zbog čega su i započeli s proaktivnim komunikacijom s ključnim dionicima. Prvi sporazum potpisali su s agencijama za naplatu, upravo kako bi pronašli efikasna rješenja za prezadužene građane i njihov izlazak iz dužničke krize. Sporazum čini 6 točaka:

1. Ni HUAN ni Blokirani ne podržavaju nacrt novog Ovršnog zakona
2. Dogovorena je komunikacija bez suvišnog uznemiravanja dužnika
3. Zalažu se za reprogram duga uz otpis kamata, troškova pa i dijela glavnice
4. Potiče se izvansudska nagodba bez ovrha, sve dok ne prijeti zastara
5. Po namirenju duga, na zahtjev se daje pisana potvrda o otplati
6. Dogovoreni su periodični sastanci HUAN-a i Blokiranih.

Agencije za naplatu potraživanja pozivaju dužnike na izvansudsku nagodbu
Kako bi smanjili broj prezaduženih građana, iz agencija za naplatu potraživanja pozivaju prezadužene građane da im se izravno obrate kako bi izvansudskim putem riješili svoja dugovanja

Iz Udruge Blokirani poručuju kako sporazum s agencijama za naplatu potraživanja za 300.000 prezaduženih obitelji predstavlja mogući izlazak iz dužničkog ropstva. Matija Arapović, predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja, ističe kako je individualni pristup ključ u rješavanju problema prezaduženih građana, kakav svakodnevno primjenjuju i same agencije kada dugovanja preuzmu ili otkupe od vjerovnika.