Kako smanjiti dugove?

Kako smanjiti dugove?

Pitate li se krajem svakog mjeseca – na što sam potrošio cijelu plaću? Događa li vam se da često potrošite i više no što ste zaradili taj mjesec? Da akumulirate dugove koje nikako otplatiti? Nikako se riješiti minusa na bankovnom računu? Rješenje postoji i bez novih zaduživanja. I nalazi se… Nadohvat vašeg prsta. Riječ je o vašem pametnom telefonu za koji su dostupne besplatne aplikacije koje će vam pomoći u praćenju svakodnevnih troškova – režija, odlazaka na kave ili u kino, kupovinu hrane i ostalo – kako biste ubuduće mogli (pametnije) upravljati budžetom te uočiti gdje se akumuliraju nepotrebni troškovi. Naravno, cilj je i uštedjeti novac kojim ćete se počastiti.

Nemojte čekati vrijeme za donošenje novogodišnjih odluka – započnite već danas. Mi vam donosimo 5 prijedloga besplatnih aplikacija koje besplatno možete preuzeti na svojim mobilnim uređajima (Android i iOS).

1) Spending Tracker (video) – aplikacija ima opciju prikazivanja iznosa i u kunama. Možete unositi različite kategorije troškova, osim onih koje su zadane u samoj aplikaciji, kako bi praćenje bilo još jednostavnije i sistematiziranije. Doslovno imate mogućnost unijeti kategoriju “kava u kafiću”. Rotacijom mobilnog uređaja u vodoravan položaj na ekranu se prikazuje i graf koji prikazuje udio specifičnog troška u ukupnom zbroju svih troškova (primjerice, 17%  kava u kafiću u rujnu).

2) Spendee – kod ove aplikacije potrebno je otvoriti račun – davanje e-mail adrese ili povezivanje putem Facebooka, a osim toga, moguće je povezati je i s e-walletom te bankovnim računom (Zagrebačka banka, PayPal). Kod ove aplikacije, u prvom je planu pregled iznosa koji vam je preostao na računu, a tek klikom na iznos koji je preostao možete vidjeti na što ste najviše i potrošili. Prednost ove aplikacije je mogućnost da vas podsjeća na upisivanje troškova, ako ih zaboravljate upisivati. Korisnici mogu lako unositi i kategorizirati nove troškove, te sve upotpuniti fotografijama i računima.

3) CoinKeeper (video) – pri samoj instalaciji, aplikacija nudi opciju podsjetnika za upisivanje troškova kako nijedan trošak ne bi ostao nezabilježen. Na samom vrhu aplikacije možete pratiti stanje, odnosno vidjeti koliko vam je budžeta preostalo (balance), kao i stanje troškova.

4) Expense manager – i ova aplikacija ima mogućnost unosa valute u kunama. Za dodavanje novih kategorija troškova potrebno je podešavati postavke aplikacije. Pod “Balance” možete pratiti koliko ste novca potrošili u odnosu na ukupni budžet s kojim raspolažete.

5) Money Control – sučelje aplikacije je jednostavno, a istovremeno nudi sve potrebne stavke za upravljanje budžetom, praćenje troškova, planiranje i štednju.

Aplikacija će zasigurno osigurati dodatnu kontrolu nad mjesečnim budžetom, što rezultira odgovornim raspolaganjem dostupnim novčanim sredstvima, odnosno smanjenje dugova i nepotrebni ulazak u minus na računu. Osim toga, omogućit će vam i dodatne uštede, zbog čega nepredviđeni troškovi ne moraju više dodatno opteretiti vaš bankovni račun.