Prvog siječnja ove godine na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o stečaju potrošača, čija je novost  institut jednostavnog postupka stečaja potrošača, što znači da je za čak 25 000 blokiranih građana s dugom do 20.000 kuna i s pokretnom imovinom ne vrjednijom od 10.000 kuna, omogućeno brisanje dugova i izlazak iz začaranog kruga dugovanja i ovrha.

No, priliku da se riješe dugovanja, velika većina građana, nažalost, uopće nije prepoznala. Naime, FINA je od početka ove godine do 27. svibnja građanima uputila više od 115.600 poziva na dostavu očitovanja jesu li za to da se institut jednostavnog postupka provede u njihovu slučaju. 

Šansa za izlaz iz začaranog kruga dugovanja

Zbog slabog i gotovo nikakvog znanja ili interesa za taj postupak zaprimljena su samo 36.792 očitovanja potrošača, od kojih je u samo 10.902 slučaja potrošač suglasan s provedbom tog postupka.

Opća je ocjena da je jednostavni stečaj potrošača slabo predstavljen, a građani kojih se on tiče neupućeni. Mediji su tako prenijeli iskustvo umirovljenog Đakovčanina Nedeljka Buloga, koji se godinama bori s ovrhama i koji se požalio novinarima kako bi se bio rado odazvao pozivu, ali o postupku ne zna ništa.

Slabi odaziv

“Dobio sam poziv na dostavu očitovanja o jednostavnom postupku. Otišao sam u savjetovalište u Osijeku i odbio jer ne znam ništa o tome. Nisam znao što me čeka. Mislio sam, ako prihvatim, sjest će mi na to malo imovine”, kazao je Bulog i dodao da je isto učinio i njegov nećak. A da je prihvatio, jer ulazi u skupinu građana s dugom do 20.000 kuna i s pokretnom imovinom ne vrjednijom od 10.000 kuna, dug bi mu bio brisan i pakao ovrha bio bi iza njega

Ironija je tim veća što se zaista ne radi o kompliciranom postupku. Naime, kako navode u Financijskoj agenciji, ona svim potrošačima koji u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice i neprekidno su u blokadi duže od tri godine, preko pošte dostavlja poziv da se u roku od 15 dana očituju jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača.

Postupak je dobar, ali ga građani nisu prepoznali

Jer ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000 kuna, donosi rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka, a kojim će osloboditi potrošača od preostalih obveza.

Dugogodišnji stečajni upravitelj Zdravko Grubeša smatra da je ovaj postupak dobar, ali ljudima slabo poznat i razumljiv.

“Ovo je dobra zamisao i namjera, no slaba je informiranost o postupku. Istovremeno, radi se o velikom broju ljudi koji imaju osnove za ulazak u taj postupak. I k nama su se dolazili raspitivati što je uopće to. Prvi su put mnogi saznali za nj tek kada su dobili poziv. Neki poziv bace, a neki pitaju što da rade. Dio kaže – neće ništa poduzimati, neka sustav radi što hoće s tim. U svakom slučaju, riječ je o jednoj od boljih stvari koja je napokon donesena, da se duga riješi najveći dio najmanjih”, zaključio je Grubeša.

Izvor: Poslovni dnevnik, 31.5.2019.