Kako dobi djeteta prilagoditi učenje o financijama?

Svoj odnos prema novcu prenosimo na djecu, stoga roditelji pripazite kakav primjer dajete najmlađima.
Mnogi roditelji se pitaju kada početi i kako učiti svoje dijete o financijskoj odgovornosti? Dijete je već između treće i četvrte godine života sposobno shvaćati smisao štednje.

10 savjeta kako dijete naučiti financijskoj odgovornosti:

1. UČENJE KROZ IGRU
Djetetom se moramo baviti, objasniti mu značenje novca na jednostavan i razumljiv način. Ono najlakše uči igranjem različitih uloga, stoga neka vam to bude prvi korak – igranje različitih igara koje simuliraju upotrebu novca. Opustite se, budite i vi dijete, osmislite svoju malu trgovinu u kojoj ćete djetetu nešto prodavati, a zatim zamijenite uloge i vi budite kupac.

2. ŠTEDNJA
Djeca uče po uzoru na ponašanje roditelja. Budite dobar primjer svome djetetu i prvo vi naučite kako štedjeti, a zatim to znanje prenesite i na svoje dijete. Bit ćete iznenađeni kako dijete marljivo štedi svoj novac i teško ga upotrebljava pri sljedećoj kupovini. Dijete najprije upozorite da ne upotrebljava novac kada će nešto htjeti, nego kada će mu to uistinu i trebati.
Objasnite djetetu da će, ako novac ne potroši na nešto što želi (npr. igračku), sljedeći put moći kupiti nešto što mu treba. Dijete će vas razumjeti, možda ne u datom trenutku, ali drugi put će u jednakoj situaciji odlučiti ispravno. Važno je da dijete ima svoje mjesto gdje može pospremati novac (kasicu), a poželjno je da je ona prozirna kako bi dijete moglo vidjeti kako „hrpica“ raste.

3. NAGRADITE SVOJE DIJETE
Omogućite djetetu da lakšim kućanskim poslovima zasluži novac kojim si može nešto kupiti. Pazite da to ne zamijenite sa svakodnevnim zadaćama i da ne počne sve svoje obveze izvršavati samo za novac.

4. NAUČITE DIJETE DARIVANJU
Naučite ga da sa svojim novcem može kupiti dar za baku, djeda, prijateljicu… Time će dijete shvatiti svrhu darivanja, te postati zadovoljniji darovima koje dobiva.

5. OMOGUĆITE DŽEPARAC
Važno je djeci davati džeparac, poželjno po nekoliko kovanica tjedno. Tako dijete počinje shvaćati koliko dugo mora štedjeti da bi kupilo igračku ili nešto što želi. S džeparcem ne smijemo pretjerivati jer se dijete na takvu praksu lako nauči i zatim se može dogoditi da će cijeli život od nekoga očekivati novac.

6. U NAJMLAĐOJ DOBI DJECA UČE IZ ISKUSTVA
Kroz vrtićko i školsko razdoblje se upotreba i učenje o novcu mijenjaju. Do 6. godine djeca najviše nauče iz iskustva zato djetetu nemojte govoriti o novcu nego ga uzmite sa sobom u trgovinu, te mu pokažite što može dobiti za određeni iznos. Nemojte govoriti djetetu da si može izabrati samo jednu stvar u trgovini, već mu recite da si izabere nešto za deset kuna.

7. NAUČITE DIJETE KAKO UPRAVLJATI S NOVCEM
Djecu između 6 i 11 godina je najlakše naučiti kako upravljati s novcem. Predlažemo da jednom tjedno istog dana djetetu omogućite džeparac i dozvolite mu da si džeparcem kupi što god želi. Pritom je važno da mu pomognete razumjeti da mu ušteđeni novac omogućuje kupovinu više stvari u budućnosti. Djetetu u tim godinama spomenite sve mjesečne troškove kako bi dobilo osjećaj na što sve trošite i zašto ponekad nemate novaca za njegove igračke.

8. NAUČITE DIJETE DA CIJENI NOVAC
Mladi između 12 i 16 godina češće izlaze i zato im je potrebno više novca. U tim godinama se dogovorite na što će dijete iz svojega džeparca potrošiti, na primjer za račun za mobitel, igrice… Tako će djeca znati da za novac treba raditi.

9. OSVIJESTITE DJETETU POJAM NOVCA
Mladima između 17 i 18 godina treba prepustiti neke financijske odluke. Potaknite ih na rad preko studentskog servisa, kako bi zaradili vlastiti novac. Budući da je najčešće riječ o naknadama koje se isplaćuju prema broju odrađenih sati, mladi tako najjednostavnije shvate vrijednost novca, odnosno povežu koliko truda moraju uložiti da bi bili sposobni kupiti si ono što žele. U tim godinama s djetetom čim više razgovarajte o samoj štednji, objasnite mu zašto trebamo novac.

10. UPOZNAJTE DIJETE S DUGOROČNIM NAČINIMA ŠTEDNJE
Veliko značenje na navike štednje naše djece imaju dugoročne dječje štednje i dječje police osiguranja koje su u prošlosti za njih otvorili roditelji ili bake i djedovi. Sada je pravo vrijeme da djetetu prenesete činjenicu da postoji štednja namijenjena za njegovu budućnost jer su mladi u tim godinama svjesni koliko je godina i odricanja potrebno za prikupljanje određenog iznosa.

Izvor: financnitrgi.com